Általános
tudnivalók

Áram: 220V, adapter használata szükséges, ami elektromos szaküzletben (ferramenta, mesticheria, supermercato) megvásárolható.

Autópálya (autostrada): 130km/h a megengedett sebesség és fizetni kell érte.

Autóút: max. sebesség 110km/h díjmentes, országúton 90km/h, lakott területen: 50km/h. Biztonsági öv használata kötelező.

Autóbusz: a firenzei vasútállomáson és közelében minden városi busz elhalad, mindenhova el lehet jutni busszal. A városi busztársaság neve: ATAF Buszjegyeket az állomáson, újságárusoknál és bárokban is lehet kapni, ahol ki van téve egy nagy T betû (tabacchi a jelentése), ahol cigarettát és bélyeget is lehet vásárolni.

Bankkártyák: majdnem minden étteremben, szállodában, bevásárló központban, benzinkútnál és az autópályadíj fizetésénél is elfogadják a leggyakoribb bankkártyákat.

Beutazás: vízum nélkül, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal.

Biztosítás: célszerû otthonról már utas-baleset-poggyász biztosítással elindulni, bár az elsősegélynyújtás a korházakban (pronto soccorso) ingyenes.

Boltok nyitva tartási ideje általában: 9.00-13.00 és 16.00-20.00. A nagy bevásárlóközpontokra a siesta nem vonatkozik, azok folyamatos nyitva tartással dolgoznak.

Éttermek: aki egy étterembe beül az elfogyasztott ételen és italon túl - az ivóvíz palackozott, tehát nincs bent a menüben - személyenként fizet 2-3 € terítéket (coperto) is.

Gyógyszertárak: (farmacia) a nyitva lévő gyógyszertárat egy nagy zöld világító kereszt jelzi az üzlet előtt, ha nincs nyitva, ki van írva az ügyeletes gyógyszertárak címe. Firenze belvárosában a via Calzaiuoli 7r-n (az "r" rosso azaz pirosat jelent, mert Firenzében minden házszám, ami nem privát lakás ezt a jelzést és színt kapja. Erre érdemes figyelni, ha valami címet keresünk), a Piazza della Signoriahoz érve és a vasútállomás belterületén van egy mindig nyitva tartó gyógyszertár.

Információ: APT (Azienda Promozione Turistica) iroda, ahol minden információt megadnak. Firenze belvárosában kettő van: Stazione SMN (Santa Maria Novella vasútállomás) épületén kívül a belváros felé, Via Cavour (a Dom közelében). Az iroda felismerhető egy barna táblában lévő i betûről.

Posta Hivatal: Poste Italiane a hivatalos neve és sárga színû a hivatalok jelzése. Nyitva tartás: hétfőtől-szombatig 8,15-13,30 és 14,30-18,30-ig. A belvárosban (Via Pellicceria és Via Pietrapiana) folyamatos nyitvatartással dolgoznak.

Parkolás: elég drága dolog Firenzében parkolni. A nagyobb parkolókban az első óra 2 € a többi 3 €. Kicsit a belvárostól távolabb minden óra 1,50 €. A parkolóházak - egészen a belvárosig eljuthat így az autós - általában 4 €-t kérnek egy óráért. Lehet a külvárosban ingyen parkolni és vonatra szállva bejutni Firenzében. Ilyen parkoló található Firenze-Castelloban, ami Firenze északi részén található pont az autostradarol lejőve (Firenze nord, Sesto Fiorentino irányában).

Telefonszámok: 118 Mentők /112 carabinieri / 113 Rendőrség (csak sürgősség esetén hívandó). Bármilyen más problémával a belváros több pontján megtalálható városi rendőrséget (Vigili) kérdezhetik angol nyelven.

Repülőtér: Amerigo Vespucci Firenze-Peretola részén. Firenze csak átszállással érhető el jelenleg. Közvetlen járat most Bp-Pisa heti két alkalommal.