Kezdőlap Kapcsolatfelvétel Oldaltérkép
Firenze története
 
Aktuális programok

A XII. sz. végén megszületik egy új társadalmi forma a városállam
, amelyben a polgárok demokratikusan megválaszthatják vezetőiket. Ugyanebben az időben megszületnek a céhek is, amely szervezetek meghatározzák Firenze életét, bármely politikai, gazdasági vagy katonai eseményben komoly beleszólásuk volt és ebből eredt a város századokon át tartó nagysága és híre. A mesterségek űzése és a munka ráragasztotta a firenzei lakosokra a méhcsaládok elnevezést, mert nem engedték meg egymásnak, hogy ne dolgozzanak és hogy semmittevéssel töltsék az időt. Ezeknek a céheknek köszönheti az Orsanmichele templom azt a 14 fülkés védőszenteket ábrázoló szobrot, amit a kor legnagyobb művészei készítettek.

A sok munkalehetőség csábította a szegényebb rétegeket is, akik a városfalon kívüli dombokról lejőve letelepedtek a városkapun kívül úgynevezett városnegyedeket (borgo) alakítva. Megszületnek az első nagyobb terek a templomok közelében és kétfajta privát építkezési stílus: a tornyok és a sporti házak. A tornyok védekezéshez kellettek és csak háború idején mentek oda fel a mellette lévő úri házból a tulajdonosok. Később, a XIV. században átalakítják őket lakótoronnyá, ahova aztán állandóra beköltözik egy-egy család.

Az Arno túlpartjára is kiterjedt városnak szüksége van több hídra. Ponte Nuovo (később Carraia néven) 1218-20, Ponte alle Grazie 1237, Ponte S. Trìnita 1252 és a már meglevő Ponte Vecchio.
Ez a négy híd elegendő a városnak egészen a modern időkig.

A XIII. sz. nemcsak a felvirágzás, hanem a belső háborúk időszaka is. Már régóta forr a vérük a firenzei nemesi családoknak egymás ellen, mindennaposak a város utcáin a vérengzések egészen addig a bizonyos 1215 áprilisáig, amikor is a város lakossága két részre oszlik: guelfi (pápa mellettiek) és ghibellini (császárpárti). Mi is történt azon a bizonyos napon? Húsvét napja volt és mindenki készült a misére. A Ponte Vecchion fehér feldíszített lován vonult Buondelmonte di Buondelmonti egy intelligens, vidám, gazdag és szép ifjú. Fehér bársony ruhájában maga is olyan volt, mint egy angyal, egy földre szállt angyal, aki elkövetett viszont egy nagy hibát. Életében kétszer lett szerelmes. Az első jegyese az Amidei család tagja volt, akinek már házasságot ígért, de amikor elment a Donatiak háza előtt meglátott egy lányt, akibe abban a pillanatban szerelmes lett és titokban feleségül is vette, felbontva így a másik leánnyal jegyességét. Halálos hiba volt! Mert azon a napon akkor ott a Ponte Vecchion már készen álltak a bosszúra az Amidei és Uberti család tagjai, hogy megtorolják e sérelmet. A szegény ifjút több késszúrással megölik ott mindenki láttára, amikor az egész város lakossága készen volt az ünnepi misére, a megbocsátás ünnepére!
Ezek a belső harcok a guelfi és ghibellini párt közt, váltakozó győzelemmel a két részről eltart egészen 1282-ig, amikor is végleg a guelfiek nyernek. Guelfinek lenni és Firenze irányításában részt venni, egyet jelentett. 1300-ban újra felélednek a belső viszályok és a guelfiek két részre osztódnak, fehérekre és feketékre. Ezeknek a harcoknak lesz az áldozata Dante Alighieri, aki maga is részt vesz a Campaldinoi csatában, 1289. június 11-én, de a fehérek, akik oldalán ő is állt, elveszítik a csatát és száműzetésbe kényszerítik őket. Így születik a nagy mű, az "Isteni színjáték", száműzetésben, messze szeretett Firenzéjétől, amit 1307-től 1321-ig, tehát haláláig ír a nagy költő Ravennaban.

A sok harc közepette azért így is tovább fejlődik a város és egy nagy előrelépést jelent, amikor 1251-től kezdve elkezdik az arany forint (fiorino) verését. Súlya 3,56 gr és 18 karátos arany.
Ez az arany fiorino Firenze jelképe is lesz, ezzel fizetnek a nemzetközi piacon, míg az ezüst forint megmarad az országon belül és a fizetéseket teljesítik ezzel. Amikor a pénzverdéből kikerül már egy arany forint ér 20 ezüst forintot.

A kereskedők kezében van a város irányítása, akik a fiorino Urai is egyben. Lehetnek pénzváltók, világutazók, akik Európa piacait járják, kalandorok, amikor esetleg ezt hozza a szükség és az üzlet úgy kívánja, de visszavonulnak saját műhelyükbe is, hogy a könyvelést elvégezzék. Egyértelműen az ő kezükben van a város szerencséje. Közülük kerülnek ki a politikusok is, akik tisztában vannak helyzetük fontosságával és a rájuk terhelődő felelősséggel. Tudják, hogy a város lakossága csak ő általuk jut munkához, mindenki ebből él. Ha hihetünk egy akkor élő krónikásnak Giovanni Villaninak, aki lejegyzi, hogy az 1336-os és 37-es években Firenzében kb. 30.000 ember dolgozik valamelyik kézműves műhelyben, csak a gyapjúcéhnek van több, mint 200 műhelye, 90.000 db posztóvéget gyártanak minden évben, amit pénzre átváltva jelent egy másfél millió arany forintot.


1321
-ben megnyílik az első egyetem itt Firenzében, a már sokkal híresebb bolognai után elérve egy másik fontos célt, mármint a kultúra is "hazai" volt nem kellett elmenni érte.

1347-ben a genovai flottával együtt, ami Indiából hozott fűszereket, megérkezik a városba az ázsiai patkány, ami a szörnyű pestist hordozza magában, elejét adva egy kb. tíz évenként ismétlődő járványnak, ami esetenként a lakosság 4/5-ét is elviszi.


1378
-ban először hallunk egy Medicirol méghozzá a ciompi (gyapjúipari munkások) felkelés alkalmával, amikor a dolgozok szövetkezve a kisebb céhek alkalmazottaival jobb élet és munkakörülményt követelnek. Salvestro dei Medici aki a nép mellé állt száműzetéssel fizet ezért, de a medicieket nem lehetett elijeszteni olyan könnyen a céljuktól a magasra törekedéstől. Eljutunk így Giovanni di Averardoig, aki Cosimo il Vecchio édesapja és a család anyagi szerencséjének a megalapítója. De ez már egy másik történet...
Oldal 2/2 « Előző    [ 1 | 2 ]  

FŐZŐTANFOLYAM
...egy 1600-as évekbeli firenzei villában.
A főzés nemcsak egy konyhai munka hanem
Bővebben »
BORKÓSTOLÓ
A régi Monte Croce területén, ami először a Guidi bárok majd Firenze Püspökének a tulajdonában volt a Pazzi család megépítette saját kastélyát
Bővebben »
Szivarkóstoló - SIGARO TOSCANO
A toscan szivar 1818-ban született Firenzében mégpedig egy váratlan nyári záporeső következtében: elázott egy halom
Bővebben »
GOLF
10km-re a B&B Kingától található egy 1992-ben nyitott csodálatos golf pálya amely megnyitása után egyből Olaszország legexkluzivabb pályája lett.
Bővebben »
FACEBOOK
  
Bővebben »
HÍRLEVÉL
Név:
E-mail:
 
 
 
Magamról Általános tudnivalók Firenze története Bor&Bruschetta ház Kinga Firenzei útvonalak Képgaléria Vendégkönyv
Copyright © 2009. Tihanyi Kinga. All rights reserved.
www.ysolutions.hu