BORKÓSTOLÓ

A régi Monte Croce területén, ami először a Guidi bárok majd Firenze Püspökének a tulajdonában volt a Pazzi család megépítette saját kastélyát, ami eredetileg egy középkori kisebb erőditmény lehetett.

A XII.és a XIV. Század között a családnak sikerült az egész környéket hatalma alá venni és a kastély lett a környék legfontosabb pontja. Az 1400-as években a kastélyban sokszor az akkori korok leghiresebb tudosai gyûléseztek és ekkor épitik az épülethez a reneszánsz loggiát valamint gazdagitják a belsejét mûvészeti értékekkel mint pl. Andrea del Castagno freskója ami ma a Contini-Bonacossi gyûjtemény darabja és Firenzében látható. A XVI. Században kapja a vasrácsos ablakokat.

Az erőditmény alapja téglalap alakú és egy diszudvar körül helyezkedik el ahova csak egyetlen bejárat vezet egy nyitott kaputornyon keresztül ami a vele szember lévő völgyre néz és két oldalán egy-egy négyszögű torony áll.

 
   
     

A legenda szerint ebben a kastélyban tervelték ki a Medici merényletet 1478-ban, ami során a fiatalabbik Medici, Giuliano életét vesztette és bátyja Lorenzo il Magnifico barátai segitéségével megmenekült. A merénylet után elvették a Pazzi család minden tulajdonát, többek között ezt a kastélyt is!

1968-ban a mai tulajdonosok a Baj Macario család vette meg nemcsak az épületet hanem a körülötte található földeket is és egy hosszabb ideig tartó restaurálás után megnyitották a nagyközönségnek a kastély pincéjét, egy-két termét mert a felső szinten mind a mai napig a tulajdonosok laknak.
Kevesen tudják, hogy ez a terület is fontos bortermelő vidék, egész pontosan a Chianti Rufina Riserva docg „Lastricato” 100% Sangiovese, IGT Toscana „Pazzesco” Merlot, Sangiovese és Syrah keveréséből, IGT „Rosso della Congiura” egy díjnyertes bor.

A boron kivûl termelnek extra-szűz oliva olajat és sáfrányt is és van egy külön étterem is itt.


Borkóstoló árak:

2-7 főig kedden és csütörtökön 10,30-kor , de ha külön időpontot szeretnének akkor mint csoportot tekintik és 8 főt ki kell fizetni.
8-70 főig egy csoportban
70-120 főig két csoportban

 
  • díszudvar + pince látogatás + 4 borból kostoló 20 Eur /fő
  • díszudvar + a kastély 4 termének látogatása + 4 borból kostoló 22 Eur /fő
  • díszudvar + 1 kastély terem + pince látogatás + egyszerû ebéd a családdal a kastélyon belül (4 fogással és 4 féle borral) 45 Eur /fő. De ebben az esetben nem éttermi étkezésről van szó hanem a kastélyban, családias hangulatú környezetben. Ehhez a programhoz min. 15 fő szükséges.
  • díszudvar + 1 kastély terem + pince látogatás + 3 borból kostoló + ebéd vagy vacsora a kastély éttermében „La sosta del gusto” különböző menüvel, az árak 55 Euroról indulnak a választástól függően.